Omstandigheden veranderen

Verleden heden toekomst

Er zijn momenten of episodes in je leven waarin het minder lekker loopt of waarin je zelf de bodem van de put aanraakt. Op zulke momenten is het vaak meer overleven dan leven. Als het vonkje van leven komt is dat het moment om kleine aanpassingen te doen die gaan bijdragen aan een verbetering in je leven.

Ik heb geleefd met het idee dat ik mezelf kon veranderen in tijden van diepe dalen. Op het moment dat ik niet mezelf kon veranderen voelde ik me machteloos en radeloos. Totdat het idee bij me op kwam dat ik wel invloed kon uitoefenen op mn omstandigheden. Die invloed maakte dat ik me beter ging voelen, en door herhaling steeds beter ging voelen.
Beweeg
Ga er op uit, kom van de bank en ga lopen of fietsen. Wandelen in een park, bos of langs het strand heeft een fijne uitwerking. De omgevingsindrukken worden geinternaliseerd, je neemt alles om je heen in je op. Beweging maakt het hoofd leeg, zorgt voor een betere doorbloeding en heeft een positieve uitwerking op je maag en darmen.
Met beweging ben je uit je eigen omgeving, beweging maakt je hoofd leeg doordat je focust. Na een langere tijd beweging maak je stoffen aan waardoor je je beter gaat voelen.
Buikademhaling.
Ga terug naar je ademhaling, als je in ademt doe je je buik uit, als je uitademt gaat je buik weer in. Door hier aandacht voor te hebben en regelmatig bewust te ademen gedurende de dag krijg je meer rust.
Drink veel.
Ja, drink veel, niet te veel en uiteraard niet veel alcoholische drank. Thee en dan verse of biologische is goed voor je, gecombineerd met water. Het vocht zorgt er voor dat afvalstoffen beter het lichaam kunnen verlaten.
Beperk sociale media.
Gooi facebook van je telefoon af, of whatsapp, of een andere sociale app, scheelt een hoop gekijk en checken. Facebook kan je ook ’s avonds op de computer even bekijken. De prikkel om te controleren wat de status of reactie is van een ander kost veel energie. Even vrienden informeren over je actie is handig om te doen, zodoende krijg je geen scheve gezichten.
Geef grenzen aan.
Wat wil je en wat wil je niet? Welke signalen krijg je zelf die aangeven dat je een grens benaderd?
Een vriend sms-te mij in de ochtend of hij langs kan komen in de middag. Ergens heel gezellig, aan de andere kant was ik heel moe en had ik het gevoel dat ik beter in de ochtend actief kan zijn en ’s middags beter kan gaan rusten. Als ik dat gevoel heb luister ik er naar en communiceer ik terug dat ik ’s middags niet kan. Het verklaren of niet verklaren is ook weer gevoel, wat wil je er mee bereiken, heeft het meerwaarde, wil je jezelf verklaren?
Herhaal positieve zinnen binnen jezelf.
Die positieve woorden kunnen allerlei zinnen zijn. Het mooie van het herhalen is of je jezelf nou gelooft of niet, het wel effect heeft op je gemoedstoestand. Het maakt voor jezelf namelijk niet uit of je het wel of niet gelooft, door herhaling ga je er uiteindelijk wel in geloven.
Wees dankbaar.
Schrijf iedere dag 5 punten op waarvoor je dankbaar bent. Dit maakt dat de focus komt te liggen op wat wel goed en fijn is in je leven. Het kan gaan om heel kleine dingen en het maakt niet uit of je de volgende dag hetzelfde of iets anders op schrijft.
Schrijf.
Een dagboek bijhouden werkt relativerend. Niet teveel vasthouden aan een format – gewoonweg schrijven, alles mag – niks moet. Een dag niet geschreven is niet erg, laat het los en heb wel de intentie, door het loslaten krijg je meer ruimte.
Er zijn veel apps waarin je een dagboek kan bijhouden, denk aan Evernote, Onenote, Day-one…
Papier en pen kan natuurlijk ook, het nadeel is wel dat je dat niet altijd bij je hebt.
Mediteer.
Gedachten die over elkaar heen tuimelen, constant het geklets binnen jezelf, concentratie verlies door teveel denken; wat een heerlijke rust geeft meditatie, ook al is het maar voor even.
Om te mediteren hoef je alleen maar ontspannen te gaan zitten, je ogen open of dicht houden en je gedachten de vrije loop te laten zonder dat je vast houdt aan je eigen gedachten. Laat de gedachten voorbij gaan, ga niet mee in de discussie binnen jezelf, oordeel ook niet over wat je denkt. Gedachten gaan voorbij.
Er zijn meerdere meditatie apps die je kan gebruiken om te mediteren. Ook Youtube heeft veel geleide meditaties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *