Hermannsweg Etappe 3 – van Tecklenburg naar Bad Iburg

feell.eu, feell, HSP, hoogsensitief,ontspannen, Hermannsweg, Teutoburgerwald
Uitzicht op het Iburger Wald waar de heuvels ruim boven de 300 meter hoog zijn.

De Hermanssweg:

Van Rheine tot Obersmarsberg ligt de Hermannsweg. De bewegwijzerde route loopt door rustieke landschappen, flinke rotspartijen, afgronden, pittoreske dorpjes. watertjes en stroompjes.
De route is opgedeeld in 14 etappes, de kortste route is 14 km en de langste 20 km. De routes zijn zeer goed bewegwijzerd, de letter H is leidend. Je kan de route 2 kanten op lopen.
Een overzicht van alle etappes is HIER te vinden.

Etappe 3 van Tecklenburg naar Bad Iburg

Onlangs heb ik deze route gelopen en het stuk van Tecklenburg naar Lengerich overgeslagen. Vanaf treinstation Lengerich zijn we de heuvels in gegaan en zijn we gaan lopen tot en met Bad Iburg – in totaal 18, 5 kilometer. De route wordt als gemiddeld zwaar aangegeven, en dat klopt. Goed kunnen wandelen is een pre, tevens goed schoeisel. Het pad is op sommige punten glad en blubberig en kan ook flink stijl zijn – tegelijkertijd is het wel goed te doen.

Lengerich

Hier is het startpunt van onze wandeling, onder het spoor door en dan de heuvels in, van 100 meter naar 150 meter hoogte, langs de afgraving waar steen wordt gewonnen voor de cementindustrie.
Boven op de berg vangen we de Hermannsweg aan, de markante letter H die langs de gehele route te zien is lijdt ons de weg. Grote delen langs de route zijn afgezet vanwege valgevaar, een afgrond van ongeveer 20 meter en meer ligt aan de dalzijde.

Het bos in

Aan de rechterzijde gaan we angs de afgronden met op diverse plekken een heerlijk uitzicht over de velden en vlaktes. Van deze afgravingen zijn er nog een paar, die laat je na een uur lopen achter je. Na verloop van tijd loop je de heuvelrug op en heb je het dal aan de linkerzijde. Een lieflijk dal waar het zo rustig en stil is – je hoort alleen de vogels – en geen enkele auto.

Landschappen

Op sommige plekken heb je een prachtig uitzicht op de heuvels aan je linkerzijde. Beukenbossen wisselen elkaar af met naaldbossen. Beneden in het dal staan diverse mooie vakwerkhuizen.

Deze diashow vereist JavaScript.


Bad Iburg

Na een rustige wandelen en 18 kilometer verder komen we aan in Bad Iburg. Daar hebben we het kasteel aan de buitenzijde bekeken en een hapje gegeten. Omstreeks 17 uur nemen we de taxi terug naar Lengerich (kosten anno 2016 ongeveer 25 euro.
Vanuit Lengerich volgt onze treinreis in alle rust terug naar Nederland. Rozig en opgeladen na een dag flink wandelen.

Hoe er te komen

Trein
Met de trein vanaf Amsterdam naar Osnabruck, vanaf Osnabruck naar Lengerich. Vanaf Amsterdam is het ongeveer 3,5 uur reizen. Let er op dat er werkzaamheden kunnen zijn aan het spoor, de prettigste route is over Osnabruck – soms wordt je ook over Munster geleid. Kies dan een ander weekend uit om te gaan.
Vanaf Lengerich kan je een taxi nemen naar Tecklenburg en daar de route starten – een betere optie is om bij Lengerich de heuvels in te gaan en aldaar de Hermannsweg te nemen.
Auto
Neem de A30 richting Osnabruck. Neem bij afslag 14 de E37 richting Munster. Daarna afslag 73 richting Lengerich (als je daar je route wilt starten) of richting Tecklenburg (als je in dit mooie dorp wilt starten).

De Route (vanaf Lengerich trein station) tot Bad Iburg


Voor degenen met een smartphone het KML bestand is HIER te downloaden.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *