Hoogsensitief en positiever zelfbeeld – 20 tips

feell.eu, feell, HSP, hoogsensitief, hooggevoelig, sensitief, zelfbeeld

Wat is zelfbeeld?

Heel vaak komt het woord ‘zelfbeeld’ ter sprake, zeker als je hoog sensitief bent en meer reflectief bent dan een ander. Een laag zelfbeeld of een hoog zelfbeeld zou dan invloed hebben op je leven. Vond het vaak een leeg begrip, een psychologisch kletspraatje. Zelfbeeld is (volgens de dikke van dale) het beeld dat je van jezelf hebt. Dus wordt het woord beeld gebruikt. Dit is de uitleg, er is echter meer….

Een persoonlijke noot.
Als hoogsenstitief mens ben ik nogal eens afgewezen door andere mensen. Mensen vonden me soft, op school werd ik gepest of onbegrepen. Ik leerde me aan te passen, en in zo’n mate dat ik net een kameleon was die in iedere situatie ‘mee kleurde’. Ook het anders zijn dan anderen, was voor mij het gevoel buiten de groep te vallen. Ondanks dat speelde ik ook net zoals de rest van de kinderen. Ik trok me wel vaker terug binnen mezelf en in de natuur.
Is dit een zielig verhaal? Nou nee, eigenlijk helemaal niet, mijn innerlijke wereld en beleving is ontzettend rijk. Heeft de omgeving zowel positieve als negatieve invloed gehad op mijn leven, zeker wel….

Hoe ontstaat zelfbeeld:

Het zelfbeeld ontstaat door contacten met je omgeving en vervolgens hoe je over de communicatie nadenkt en hoe je op de communicatie reageert.
De invloed die de media heeft op je zelfbeeld is enorm, er wordt dikwijls een beeld geschetst over hoe je er uit zou moeten zien, wat je zou moeten kopen en hoe het ideale leven er uit zou zien. Dit is ook cultureel bepaald.
Ben je moeder, vader, minnaar, arbeider, zelfstandige, coach, leidinggevende, vriend of vriendin; De rollen die je hebt gehad in je leven hebben invloed op je zelfbeeld.

Zelfbeeld bestaat uit de volgende elementen:

Uit positieve en negatieve denkbeelden over jezelf. Dus zowel wat je woordelijk over jezelf denkt en zegt en de visuele plaatjes die je daarbij vormt.
Wat je kunt – feitelijkheden.
Waartoe je in staat bent – mogelijkheden.
Wat je zou willen – ideaalbeelden.
Karaktereigenschappen die je belangrijk vindt of minder belangrijk vindt.

Je zelfbeeld positiever maken:

 1. Geef jezelf complimenten op regelmatige basis, herhaling is het sleutelwoord.
 2. Maak een lijst van alle dingen die je goed kan. (in plaats van tegen jezelf zeggen dat het toch niet lukt)
 3. Maak een lijst van alle eigenschappen waar je trots op bent.
 4. Schrijf eens op wat je allemaal hebt bereikt.
 5. Wees tevreden en dankbaar – schrijf iedere dag 5 dingen op waar je dankbaar voor bent.
 6. Verwen je zelf omdat je vindt dat je het verdient.
 7. Observeer je gedachten over jezelf. Zeg je tegen jezelf zinnen met de woorden ‘altijd’, ‘nooit’ , ‘niets’, ‘alles’ , dan zijn dat onrealistische gedachten en maken dat je onnodig negatief over jezelf aan het denken bent. Observeer en wees je bewust, houdt deze gedachten niet vast, zet er positieve gedachten voor in de plaats.
 8. Praat over schaamte. Het mooie van schaamte is dat het verdwijnt als je er over praat.
 9. Niemand is perfect – perfectionisme zorgt voor teleurstelling en ontevredenheid.
 10. Vergelijk jezelf met jezelf. (dus niet van de ander laten afhangen hoe je je voelt), verminder het effect van het gras bij de buren is groener. Dit kan je doen door bijvoorbeeld minder tv te kijken, minder sociale media te bekijken.
 11. Geduldig zijn met jezelf.
 12. Accepteer complimentjes van anderen. Zeg bijvoorbeeld heel eenvoudig, “dankjewel.”
 13. Neem kleine stapjes en maak van die stapjes een succes!
 14. Wees nieuwsgierig en aanvaard feedback van anderen, feedback is geen aanval maar een persoonlijke projectie van de ander.
 15. Omgeef je zelf met mensen die complimenteren, die het mooie in je zien.
 16. Vervang de angst om fouten te maken met luchtigheid, humor en nieuwsgierigheid. Er zijn geen fouten, alleen manieren om dingen anders te doen, er zijn mogelijkheden te over.
 17. Straal zelfvertrouwen uit, loop rechtop, kijk anderen aan als je met ze praat, glimlach, ademhaling vanuit je buik.
 18. Doe voor de grap eens nette kleren aan en observeer wat het effect is op je zelf en je omgeving.
 19. Neem eens de tijd voor persoonlijke verzorging, laat je bijvoorbeeld eens masseren, ga bewust naar de kapper, koop een lekker luchtje, ga naar de schoonheid-specialiste.
 20. Ga sporten, op wat voor vorm of manier dan ook, jezelf fysiek sterker voelen maakt dat je positiever over jezelf denkt.

Zo zijn er vele voorbeelden waardoor je je beter gaat voelen en fijner over jezelf gaat denken, hierdoor kom je beter in je vel te zitten en gaat de cirkel in werking van positief over jezelf denken – zelfverzekerder gedragen – positievere uitwerking op je omgeving (en dan weer) –  positief over jezelf denken…
Ga doen en kom in actie, dat is het enige wat het verschil maakt !!
Voel je vrij om te reageren, graag zelfs !!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *