De kunst van het Dromen

feell.eu, feell, HSP, hoogsensitief,
Dromen zijn er in allerlei vormen en maten, van dagdromen, stoute dromen, visioenen, symbolische dromen en lucide dromen. Het is een wereld op zich waarover in het westen nog niet zo veel bekend is.

Dromen volgens Jung

In het jaar 1900 schreef Jung zijn eerste boek over dromen. Jung gaat ervan uit dat we een onderbewuste hebben en een bewuste. Tijdens het dromen wil het onderbewuste ons iets vertellen, alleen mag het van het bewuste niet direct zijn. Het onderbewuste heeft hier iets op gevonden, het droomt in symbolen. Volgens Jung kan je alle dromen verklaren door de zogenaamde droomuitleg, iedere situatie in je droom en objecten in je droom zijn uitlegbaar, deze droomsymboliek kan je opzoeken op meerdere websites.
Het mooie van deze manier van naar dromen kijken is dat je er voor jezelf veel uit kan halen, levenslessen. Wil je je dromen onthouden, leg dan een pen en een bloknoot naast je bed en zodra je wakker wordt schrijf je direct op wat je gedroomd hebt.

Lucide dromen

Dromen waarin je wakker wordt maar je lichaam slaapt nog. Dat is een lucide droom. Een vreemde gewaarwording in het begin, vooral als je je lichaam probeert wakker te maken maar het slaapt gewoon door.
Volledig bewustzijn binnen je dromen kan je trainen. Ten eerste moet je de intentie hebben om wakker te worden in je dromen net voordat je gaat slapen (en gedurende de dag). Met die intentie gebeurd het op een dag dat je helder bewust bent binnen je droom.
En dan? Wat kan je dan doen? Belangrijk is om te onthouden waar je begon in je droom zodat je kan terug keren naar die begin positie. Dit is belangrijk omdat je vanaf je startpositie weer in slaap kan vallen of je lichaam kan wekken. Daarnaast kan je door je intentie je droom sturen in iedere willekeurige richting. In dromen is alles mogelijk dus kan je het meest onwaarschijnlijke en meest mooie aanschouwen binnen jezelf.

Sjamanisme en dromen

Er zijn meerdere sjamanistische stromingen die menen dat er werelden zijn die parallel aan onze eigen fysieke wereld lopen. Ze zeggen dat de wereld zoals we die kennen met de hardheid, vloeibaarheid van objecten slechts één positie is binnen de miljoenen posities die er zijn. Door bewust te dromen is het mogelijk deze werelden te betreden en je te verplaatsen zoals alleen een sjamaan dat kan (het bestaan van deze parallelle dimensies is wetenschappelijk bewezen).
Sjamanen houden de waargenomen werkelijkheid ook als droom en niet meer of minder dan dat. De implicaties van zo’n kijk en beleving van werkelijkheid heeft enorme gevolgen voor hoe je in het leven staat. Een maandag is geen maandag meer – het is slechts een woord, een afspraak gemaakt door geschakelde aandacht.

Dagdromen

Heel even naar binnen gekeerd zijn, beelden binnen jezelf zien, hierin zelf een rol spelen, is dagdromen. Het is vaak kortstondig een beleving of herbeleving binnen jezelf. Als je ontspannen bent zijn dagdromen vaak heerlijk en maken de beleving van het moment nog intenser. Uit dagdromen kan je inspiratie halen. Hieruit ontstaan vaak creatieve ideeën, zo ineens. Het vluchtige karakter van dagdromen maakt dat ze vaak niet onthouden worden. Mocht een dagdroom bijdragen aan inspiratie dan is het handig dat je het direct noteert.

Dagdromen kunnen ook bestaan uit het horen van muziek binnen jezelf, iets wat ik vroeger veel ervaren heb. Vaak was ik in staat te onthouden wat ik hoorde binnen mezelf en kon ik het vervolgens uitwerken en een arrangement van maken.


Dromen en religie

In de bijbel zijn er 200 referenties naar dromen en visioenen, hiermee neemt het een belangrijke plaats in binnen het Christendom. Vaak worden dromen gezien als communicatie middel tussen God en mens.
Droomuitleg binnen de islam is zo goed als niet aanwezig. Een positieve droom mag worden vertelt aan de mede mens en een negatieve droom dien je voor je te houden.

Dromen in primitieve culturen

In diverse primitieve culturen is het verschil tussen de waarnemeningswerkelijkheid en de droomwerkelijkheid zeer klein of zelfs helemaal afwezig. De innerlijke beleving is net zo echt als de werkelijkheid in de waargenomen buitenwereld.


Voorspellende dromen

Sommige dromen hebben een bepaalde intensiteit, hierdoor voel je dat er iets speciaals mee aan de hand is. Die intensiteit maakt dat je weet dat het voorspellend is, dat je weet – dat wat je droomt – gaat gebeuren. De kunst is jezelf af te vragen hoe je hier mee omgaat. Je kan je zelfs afvragen of je deze dromen nog wilt hebben. Als je deze dromen niet meer wilt hebben en je hebt de intentie om er mee te stoppen dan stoppen voorspellende dromen ook.

Nachtmerries

Een categorie dromen die niet zo prettig is om te ervaren, ze kunnen beangstigend zijn, je kan wakker worden badend in het zweet, je kan emotioneel wakker worden door deze dromen. Als je dan wakker wordt is het belangrijk om weer kalm en rustig te worden, vaak helpt het om uit bed te gaan en wat te drinken (vocht reguleert je adrenaline niveau). Je kan deze dromen beheersen door de intentie te hebben zelf de baas te zijn in deze dromen, observatief en bewust te zijn in deze dromen. Ook het opschrijven van deze dromen helpt. Bij terugkerende nachtmerries kan je ook het beeld te lijf gaan door hetgeen wat je angstig maakt te confronteren, een spannende bezigheid die werkt. Uiteindelijk blijkt het beeld minder eng doordat je het beeld bewust opzoekt.
Trauma’s opgelopen in het leven kunnen ook dromen genereren. Voor het verwerken van trauma is hulp van buitenaf een goede keuze. Tegenwoordig is er EMDR, een wetenschappelijke en relatief nieuwe manier om een trauma te verwerken.

Alles leuk en aardig maar wat kan ik er nou mee?

Dat is voor een ieder voor zich om te kiezen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Een droomdagboek bijhouden is leuk en leerzaam, wakker worden in je eigen dromen ontsluit werelden die je niet voor mogelijk houdt. Geen van allen is perse goed of slecht, het is net waarvoor je zelf kiest.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *