5 Tips om direct te ontspannen

feell.eu, feell, HSP, hoogsensitief,ontspannen
We kennen allemaal wel van die dagen of momenten dat we overlopen, dat ons gevoel een loopje met ons neemt, dat we er last van hebben wat je oppikt uit je omgeving, dat je gespannen raakt. Hieronder staan 5 tips beschreven die direct effect hebben, ze resulteren in een meer ontspannen gevoel.

Benoem je gevoel naar jezelf

Als HSP ben je vaak in staat om te voelen hoe een ander er bij zit, zelfs als diegene op afstand is. Dit voelen maakt dat emoties ervaren worden die niet van jezelf zijn. Mocht je dit binnen jezelf tegen komen behoef je dat slechts te benoemen binnen jezelf, door het te benoemen creëer je rust en neutraliseer je het effect. Als je bijvoorbeeld voelt dat je opeens verdrietig wordt en je hebt het idee dat het van een ander af komt hoef je alleen maar tegen jezelf te zeggen; ik heb het gevoel dat …… verdrietig is en ik voel haar verdriet.
Of het waar of niet waar is laat ik in het midden, dat is van ondergeschikt belang. Het benoemen binnen jezelf van wat je voelt is belangrijker.

Ga terug naar je buik / centrum

Ons denken speelt graag de baas over ons en ligt vaak in de clinch met ons voelen. Je buik of centrum is een goede graadmeter voor wat je voelt en wat de wisselwerking is tussen je voelen en denken. We geven ons denken teveel baas-tijd, terwijl ons voelen net zoveel recht heeft op deze tijd. Als je naar je buik / centrum gevoel gaat kan je observeren en ervaren wat je voelt.
Door jezelf de tijd te geven om terug te gaan naar de rust in je gevoel wordt je sneller rustig.
Het klinkt allemaal wat complex maar dat is het niet, probeer het uit.

Piekeren en dan???

Neem even bewust de tijd om helder na te denken. Bedenk wat je wel kan doen en wat je niet kan doen, wat binnen je macht ligt om te doen en wat niet binnen je macht ligt om te doen. Bekijk het bewust van meerdere kanten, echt bewust, neem er echt even de tijd voor. Als je alles hebt afgewogen en je hebt het helder, zeg dan tegen jezelf: “ik heb alles bedacht wat ik heb kunnen bedenken en ik stop nu met piekeren.” Herhaal dit zo nodig binnen jezelf, dat verminderd het piekeren.

Lichamelijke onrust

Heb je een rusteloos gevoel in je lichaam. Benoem wat je voelt en ga wandelen. Wandel je onrust er uit. Tijdens het wandelen kan je eventueel een ademhalingsoefening doen en/of meditatieve oefeningen. Meditatieve oefeningen zijn er in vele vormen. Een oefening die fijn werkt is: super alert zijn op wat je om je heen ziet tijdens het wandelen, heel bewust kijken wat je ziet. Door dit te doen zie je veel gebeuren om je heen en is je aandacht in plaats van naar binnen – naar buiten gericht.

Ademhaling

Door diep adem te halen, zodat je je buik echt uitzet tijdens het inademen creëer je rust. Als je dit bewust in zet zal je zien dat je ademhaling van oppervlakkig (borst) naar meer buik ademhaling gaat. Ook zal de diepte van je ademhaling toenemen. Door bewust dieper en langzamer te gaan ademen voel je jezelf ook sneller rustig worden.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *