de Hermannsweg – een dromerige route

feell.eu, feell, HSP, hoogsensitief,ontspannen, Hermannsweg, Teutoburgerwald
Op de helft van de route een prachtig uitzicht over Brochterbeck.

Wandelen door het Teutoburgerwald in Duitsland

De Hermanssweg is een goed bewegwijzerde route over de toppen van het Teutoburger Woud. De route start in Rheine (30 km vanaf Hengelo) en eindigt in de buurt van Obersmarsberg. Het is een geaccidenteerd terrein die over hoogtes van 100 tot 400 meter loopt. Er zijn vele bezienswaardigheden zoals het Hermannsmonument, de Dörenther Klippen, de Externsteine en vele pittoreske dorpjes zoals Tecklenburg. Onderweg zijn er stukken die stijl zijn en grotere delen lopen over glooiende meanderende bospaden. Op veel plekken heb je weidse uitzichten over het mooie rustieke gebied.

Bereikbaarheid

Auto
De routes zijn met de auto te bereiken, de dichterbij gelegen etappes zijn te doen door op 1 dag heen en weer te rijden naar de plek van bestemming.
Trein
Iedere 2 uur rijd er een trein van Amsterdam via Rheine naar Osnabruck (en verder naar Berlijn). Vanaf hier kan je met lokale treinen naar het startpunt van de route gaan, wel kan het zijn dat je vanaf het station een stukje extra moet lopen.
Taxi of bus
De hermannsweg is 1 lange rechte weg die beide kanten op is bewegwijzerd. Als je de route loopt kan je in een zelf te bepalen andere lus terug lopen of je neemt aan het eind van de route een taxi of bus terug naar de plek waar je de auto hebt staan of de trein hebt genomen.

Is het te doen in 1 dag heen en weer Duitsland?

Het hangt helemaal af van je bereidwilligheid om te reizen of om de auto te pakken. Ik ben zelf een voorstander van openbaar vervoer. Je kan dan daadwerkelijk lekker uitrusten. De maximale reisafstand voor een enkele reis zet ik op 3,5 uur, dat is goed te doen op 1 dag. De trein is een zeer ontspannen manier van reizen en de intercity richting Berlijn is van alle gemakken voorzien. Opladen van smartphone en camera is mogelijk en je kan een kopje thee of koffie halen in deze trein.

Tips voor tijdens het wandelen

  • Doe goed schoeisel aan, de wegen kunnen modderig zijn.
  • Neem een gezond en lekker lunchpakket mee en voldoende drinken.
  • Een goede kaart van de omgeving (op de smartphone of papieren) is een pre.
  • Schone kleding meenemen is prettig, dan kan je je aan het eind van de dag omkleden, vooral schone sokken zijn fijn na een dag wandelen.
  • Een goede rugzak zodat je alles makkelijk kan meenemen is wel zo prettig. Ook neem ik plastic zakken mee zodat ik onderweg kan zitten of eventueel spullen er in kan doen voor als het gaat regenen.

De Etappes

Etappe 01 – van Rheine naar Hörstel
Etappe 04 van Bad Iburg naar Dissen
Etappe 05 van Dissen naar HalleWestfalen
Etappe 06 van HalleWestfalen naar Bielefeld
Etappe 07 van Bielefeld naar Oerlingshausen
Etappe 08 van Oerlinghausen naar Hermannsdenkmal
Etappe 09 van Hermannsdenkmal naar Leopoldstal
Etappe 10 van Leopoldstal naar Bad Driburg
Etappe 11 van Bad Driburg naar Willebadessen
Etappe 12 van Willebadessen naar Blankenrode
Etappe 13 van Blankenrode naar Obersmarsberg

Links

Een PDF met de hele route en extra informatie in het Duits
Officiële website over de Hermannsweg in het Nederlands


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *