Goede voornemens? Hoe maak je ze waar….

Curacao, feell.eu, feell, HSP, hoogsensitief, Voornemens, Goede voornemens

Het is het nieuwe jaar, allemaal denken we bewust of onbewust aan goede voornemens die we het komende jaar gaan waar maken. Hoe doe je dat dan? En wat kan je doen om voornemens waar te maken?


Start

Ja, start. Begin gewoon. Wil je een stap zetten in een bepaalde richting maak dan de eerste stap, anders sta je nog waar je stond. Het realiseren van het nemen van de eerste stap is mooi om te doen, zet deze droom om in een eerste stap. Het besef van tijdelijkheid helpt hierbij goed, alleen het hier en nu is er, in wezen is alles een eerste stap… En tegelijkertijd – zet de eerste stap!!!


Rituelen
Door de manier waarop je ’s ochtends je eigen kopje koffie of thee klaar maakt smaakt die extra lekker. Het maakt goede tijden beter.
Als je verdrietig bent of juist heel blij bent dan heeft de gewoonte van schrijven een positieve invloed op jezelf. Het uitschrijven van blijheid maakt je blijer. Het uitschrijven van pijn verminderd de pijn en helpt je ermee om te gaan,
Een persoonlijke start ritueel maken voordat je aan de slag gaat verminderd spanning en brengt je in de juiste gemoedstoestand om te gaan starten en te doen.

Rituelen die je hebt als je het beste van jezelf er uit haalt maken je meer zelfverzekerd en zorgen ervoor dat je beter presteert.


Gewoontes vervangen
Het liefst wil je een gewoonte de kop in drukken, de gewoonte elimineren. Dat gaat niet werken. En waarom niet dan? Omdat er niks tegenover staat. Er ontstaat een gat en dat wil gevuld worden. Dus is het goed om te bedenken welke gewoonte(s) je wilt hebben en welke je daar tegenover zet.

Bijvoorbeeld, in plaats van suiker wil je geen suiker nemen, ga eens op onderzoek uit welke producten suikervrij zijn maar wel heel lekker, dat zijn er veel !!


Wees creatief en doe een voorbereiding
Wil je bijvoorbeeld geen tv meer kijken ’s avonds maar een boek lezen maar lukt het maar niet om de tv uit te zetten Haal de batterijen uit de afstandsbediening.

Het schijnt dat als je 20 tot 30 seconden iets doet aan voorbereiding, de slagingskans van een gewoonte afleren of aanleren aanzienlijk toeneemt. 


Wees Positief

Kijk goed naar wat je goed doet en ‘vier’ je vooruitgang. Door te herhalen in jezelf dat je goed bezig bent wordt het een deel van jezelf. Ook het je voorstellen, iedere dag weer, hoe je mooiste resultaat er uit ziet, hoe fantastisch zou het voelen als je je doel behaald! Neem hier iedere dag 10 minuten de tijd voor.


Stel een beloning in het vooruitzicht

Beloningen voelen goed. Straffen voelen niet goed, En dat is waarom ze beide goed werken om jezelf te motiveren. Het vieren van je succes maakt dat je je weer herinnert waarom en waarvoor je een doel stelt. Als je een beloning in het vooruitzicht stelt heb je een extra stimulans om door te gaan, het werkt motiverend. Hoe goed voelt het als je je doel bereikt hebt en je beloond jezelf daarvoor, dat is een dubbele traktatie!


Juiste mensen om je heen

Omgeef je zelf met mensen die je motiveren, stimuleren, je er aan herinneren waar je staat en waar je naar toe wilt. Als je je begeeft in groepen of bij mensen waarbij verandering mogelijk is, zal verandering steeds reëler worden.


Vertel het mensen

Door je doelen op sociale media te zetten of door ze aan te kondigen aan meerdere mensen zullen ze er naar gaan vragen. Natuurlijk is het wel spannend om te doen maar er zullen reacties komen van mensen die hetzelfde hebben doorstaan en tips om verder te gaan. En als je wel je doel hebt behaald krijg je applaus. Het geeft een gezonde druk, doordat je het aankondigt zet je jezelf in de positie om door te gaan.


Luister naar je intuïtie

Je bent goed op weg met je voornemens en alsof het zo moet zijn kom je de mensen tegen op je weg die je stimuleren om door te gaan. Je intentie en gevoel lijdt je vaak naar situaties die helpend zijn, door je hiervan bewust te zijn en op het juiste moment in te haken wordt alles meer vloeiend.


Wees specifiek
Wat is je wens? Wat is de specifieke uitkomst? Welke obstakels kom je tegen? Maak een plan.

Teken je wens, schrijf het uit, verzamel plaatjes in je hoofd of verzamel plaatjes of artikelen over het onderwerp. Hoe helderder je je specifieke wens hebt met de specifieke uitkomst des te groter de kans is dat je ook daadwerkelijk ‘je wens’ gaat bereiken.


Hak het in stukjes
Is je doel wel haalbaar voor jezelf, wil je eigen baas worden maar weet je van jezelf dat je slechts een tijdje gemotiveerd bent en dan weer niet. Maak je doel dan kleiner, start dan eerst met een website…
Heb je een idee van een reis die je eigenlijk al heel lang wil maken, stort dan iedere keer een klein beetje geld op een rekening waar je nooit naar kijkt, op een dag heb je het geld bij elkaar om die reis te maken.

Veel beetjes bij elkaar is uiteindelijk veel. Door de kleine stapjes te maken en te zien en voelen dat het je lukt krijg je een sterker geloof in dat je het kan.


Wees optimistisch.
Pessimistische mensen zeggen dat alles een lange tijd duurt of nemen woorden in de mond als altijd en nooit. Alles is universeel (je kan nooit zulke mensen vertrouwen). Alles is hun eigen schuld (ik ben er niet goed in).
Optimistische mensen zeggen precies het tegenovergesteld. Slechte dingen in het leven zijn tijdelijk. Slechte dingen hebben een specifieke oorzaak en zijn niet universeel. Het is niet hun eigen fout. (Ik ben er goed in, vandaag was niet mijn geluksdag).
Optimisten geconfronteerd met een moeilijke situatie zien het als een uitdaging en gaan juist harder hun best doen.

Als dingen niet helemaal gaan zoals je wilt is er een stem in je hoofd die een verhaal verteld. Door je denken te observeren kom je er achter wat je denkt. Herken voor jezelf of iets pessimistisch of juist optimistisch is. Ga het gesprek met jezelf aan. Zorg ervaar dat je gedachten meer veranderlijk zijn dan permanent, meer specifiek in plaats van niet overtuigend en bedenk dat oorzaken buiten jezelf liggen en niet allemaal mijn jouw zijn.


Actie

Kom in actie. Besef dat het verschil tussen op de bank hangen en daadwerkelijk een eerste stap maken echt actie is – het is een verschil. Maak je kleine acties af, neem een nieuwe kleine actie en maak deze af, herhaal dit zoveel totdat het eigen voelt. Deze actie maakt dat je steeds dichter bij je grotere doel komt !!!


Wat ook je grote dromen zijn, ik daag je uit om ze aan de kant te zetten voor een moment. Ga die kleine doelen najagen, dan grijp je het moment om je grotere doel te behalen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *