Bad Bentheim – een heerlijke wandeling

Bad Bentheim

Hoogsensitief en natuur.

Veel mensen met hoogsensitiviteit hebben affiniteit met de natuur. Het is het opgaan in de natuur, kunnen dromen in de natuur, het natuurlijke gevoel van eenheid, het prikkelarme, de rust en de beweging die maken dat natuurbeleving zo heerlijk is.
Daarnaast is wandelen erg goed om te relativeren en om je gedachten de vrije loop te laten. De beelden van de natuur zetten zich vast binnen jezelf en die mooie momenten kan je terugpakken op drukkere momenten. Wandelen is gezond voor je lichaam, na meerdere uren wandelen maakt je lichaam endorfines aan waardoor je je lekker gaat voelen.
Uitstapjes maken, hoe ver of dichtbij ook is vaak een kwestie van plannen en doen. Dan heb je het niet alleen over je plannen maar voor je ze ook uit!

Bad Bentheim, hoe kom je er?

Met de auto
Dit mooie rustieke plaatsje ligt net over de grens bij Hengelo. Ga vanaf Hengelo via de A1 de grens over. Dan neem je afslag 3 Nordhorn/Bad Bentheim en rijdt je er zo op aan.
Met de trein
Vanaf Amsterdam Centraal gaat iedere 2 uur een trein richting Berlijn. Het is de eerste halte in Duitsland uitstappen (halte Bad Bentheim). Het internationale kaartje kan je uit de kaart automaat halen bij de NS of bestellen via NS internationaal.
Een slimme optie is om het te combineren met een goedkoop trein-dagkaartje die te koop is om de zoveel tijd bij de kruidvat, blokker of hema. Dan kan het goedkoper zijn omdat je dan alleen nog een ticket voor over de grens moet (bij)betalen. Wel even aan denken dat als je een kaartje koopt voor Bad Bentheim dat het dan in Nederland 100% vrij reizen is.
Voor deze trein is geen toeslag verschuldigd. Aan boord van de trein is een restaurant, hier kan je wat eten of drinken halen. Betalen doe je met contanten of met creditcard.

Het kasteel.

Vanaf het station is het een minuut of 10 lopen naar het kasteel, het is leuk om rechtsom het kasteel te lopen en te genieten van het uitzicht of om wat te klauteren op de rotsen die bij het kasteel liggen.
Het kasteel zelf is zeer de moeite waard om te bezichtigen, je hebt een prachtig uitzicht vanaf de kantelen of vanaf de hoogste toren (een best aantal traptreden nog!). In het kasteel zijn een aantal oude kamers te zien met daarin de oorspronkelijke stijl, erg mooi!

Deze diashow vereist JavaScript.


Zandsteengroeve.

Vanaf het kasteel is het ongeveer een half uur lopen naar het bos waarin de oude zandsteengroeve te zien is. Vele gebouwen zijn van deze steensoort gemaakt zoals de Martini toren in Groningen en Paleis op de Dam in Amsterdam.

De afgronden in het bos zijn op sommige plekker 20 meter hoog, hierdoor heb je mooie doorkijkjes in het bos. Het bos zelf ligt op ongeveer 90 meter boven de zeespiegel. Er is een route zowel boven langs de afgronden en beneden langs. Op sommige plekken kan je door middel van klimmen en klauteren van beneden naar boven komen of andersom.


Deze diashow vereist JavaScript.


De route.

Hieronder zie je de route die gelopen is, het mooiste stuk natuur ligt aan de andere kant van de autoweg 403. Het achterste deel hebben we een stuk gelopen over dezelfde weg. Door dit niet te doen kort je de route flink in. De totale wandeling was 11,2 kilometer, we hebben het zeer rustig aan gedaan en evengoed wel flink geklommen en geklauterd.


Ik heb de route ingesloten middels een KMZ bestand, dit is uitleesbaar door vele route apps voor de smartphone (bijvoorbeeld myTracks) – het meest handige is een route app te nemen waarbij je offline kaarten kan downloaden, zodoende verbruik je geen data in Duitsland. Het bestand is HIER te verkrijgen.

Uiteraard is het ook leuk om een wandelkaart mee te nemen en zelf een route te bepalen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *