Waarom schrijven?
Sommigen noemen het wel van je af schrijven…. Ja, dat is het ook, schrijven omdat je gefrustreerd bent of boos bent: vloek en tier op schrift, omschrijf wat je voelt, schrijf het van je af, zet het op papier. En dan zonder de intentie te hebben dat je moet schrijven, dat het een soort van dagelijkse verplichting wordt, zonder enige regels, gewoonweg schrijven. Het maakt niet uit of je het typt of met een permanent marker doet, of het er mooi of lelijk uit ziet, of je je pen bijna kapot drukt op papier of dat het een prachtig gedicht wordt. Het maakt niet uit of je het heel mooi of lelijk maakt… Het is allemaal goed. Van je af schrijven werkt heel lekker.
In de loop van de tijd kan je het herlezen als je daar behoefte aan hebt, je kan het laten voor wat het is en er nooit meer naar kijken. Het is allemaal goed.
Een vorm die een stap verder gaat, en eigenlijk ook vreemd is, is hetgeen wat je schrijft hardop voorlezen aan jezelf. Dan krijg je nog een auditieve prikkel erbij en stimuleert het de verwerking of realisatie van gebeurtenissen nog beter.
Een datum erbij zetten is wel handig, dan kan je het geschreven deel terug vinden en later er op terug kijken. Als je alles achter je hebt gelaten kan het heerlijk zijn om terug te lezen en gniffelend terug kijken op die tijd. Het kan ook zijn dat de behoefte er helemaal niet meer is om terug te kijken, ook dat is prima.
Hoe dan?
Schrijven kan op vele manieren. Het is fijn als je je ideeën of denkbeelden uitwerkt in een schrift dat echt voor jezelf is en ook met een pen die echt van jezelf is. Je creëert een stuk ruimte voor jezelf waarin je alles mag zijn wie je bent. Je kan je uitten op een manier die je nooit durfde, of verhelderend schrijven door lijstjes te maken of een vraag beantwoorden die je aan jezelf stelt.
Met pen en papier en/of digitaal.
Pen en papier
Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Schrijven is een geduldige en mooie bezigheid. Het leuke van een schrift (met een kaft) is dat je er ook in kan tekenen of platen bij kan plakken en er een heus kunstwerk van kan maken. Voor het uitwerken van ideeën is pen en papier wel ideaal. In wolkjes kan je dan het centrale idee neerzetten en er om heen woorden of zinnen zetten die er mee te maken hebben. Een soort van brainstorm.
Digitaal
Het voordeel van digitaal is dat het bewaard wordt, dat het doorzoekbaar is. In sommige programma’s kan je zoeken op woorden of werken met tags. Een tag is een woord dat je maakt bij een stuk tekst en zodoende kan zoeken op dat bepaalde woord. Stel dat je een stuk schrijft en de tag – verliefd – gebruikt. En later maak je nog een stuk en hangt er dezelfde tag aan. Bij een zoekopdracht met de tag – verliefd – krijg je alle stukken te zien met die tag. Heel handig!
Nog een voordeel van digitaal is dat het makkelijk deelbaar is. Je kan bijvoorbeeld een mail of een blog of iets anders makkelijk kopiëren en plakken. Zodoende kan je de getypte tekst makkelijk overzetten in andere programma’s.
Programma’s / Software
Day one (iOS, OSX)
Day one is een programma dat is ingericht op het schrijven van een dagboek. Je kan hier tags gebruiken en per tekst een foto toevoegen. Het is een visueel erg mooie app. Het werkt samen in the cloud, dus maak je een notitie op je smartphone dan synchroniseert de software met de app op een apple desktop computer.
Evernote (iOS, OSX, Android, Windows)
Mijn favoriete programma om alles in te noteren, je kan alles indelen zoals je wilt. Het is een notitie app bij uitstek. Alles is doorzoekbaar, ook PDF’s. Je kan alles er in opslaan als bijlage in een notitie. PDF’s laat evernote volledig zien.
Je hebt een eigen email adres bij evernote dus kan je belangrijke mail of een notitie of inspiratie naar jezelf mailen.
Het is mogelijk om mappen aan te maken en je notities er in te zitten. Ook kan je notities selecteren en automatisch een inhoudsopgave genereren.
Je kan werken met tags en de zoekmogelijkheden zijn legio,
Op internet en Youtube zijn enorm veel filmpjes met tips hoe je evernote het best kan gebruiken.
Evernote is er zowel voor windows en apple desktops, ook zijn er apps voor android en iPhone smartphones.
In Evernote kan je mappen delen met andere personen die ook evernote gebruiken, zodoende kan je samen informatie delen of samen werken aan een project. Een hele handige functie.
Er is een gratis versie en een betaalde versie en een versie voor bedrijven. Het is zeer de moeite waard om te kijken wat deze software kan.
Scrivener (Windows, OSX)
Voor het maken van een boek is dit de meest veelzijdige en uitgebreide app die je kan downloadden, deze app kost wel geld. Dit is een app voor professionals. Het is mogelijk om los van de hoofdtekst notities te maken die overzichtelijk in het programma zijn weergegeven. De export mogelijkheden van je document zijn legio, van PDF tot EPUB formaat.
Word (iOS, OSX, Android, Windows)
Je kan in word ook mooie documenten maken, echter vind ik het persoonlijk niet het meest fijne programma om mee te werken. Het is niet intuïtief en de mogelijkheden tot ‘taggen’ is er niet (behalve in OSX – maar dat is omslachtig).
Als je word wilt gebruiken is het wel handig om de bestanden klein te houden en per datum een bestand op te slaan in een map. Zodoende houdt je het overzichtelijk. Een bestand wil nog wel eens crashen als het heel groot wordt, met andere woorden, het laatst geschreven stuk gaat dan verloren.
Zijn er nog meer programma’s en apps?
Ja er zijn er vele, het is aan jou om te kiezen wat het beste bij je past. Welk programma of app je het meest aanspreekt. Wel is het handig om te kijken of de apps synchroniseren tussen je programma op de computer en je smartphone, zodoende kan je via alle platformen schrijven.
Gerelateerd