HSP is een diagnose?
Hoogsensitiviteit is geen aandoening volgens het DSM model (voor diagnostiseren van psychiatrische aandoeningen). Er is echter nog niet veel over bekend bij diverse huisartsen en specialisten. Wel zijn er wetenschappelijke onderzoeken gedaan, hoogsensitiviteit wordt beschreven als een persoonlijkheidskenmerk of temperament.
Het is vervelend om HSP te zijn
Het is helemaal niet vervelend om HSP te zijn. Het heeft vele voordelen: enorm creatief, rijke innerlijke belevingswereld, intuïtief, groot gevoel voor schoonheid, intense beleving van fijne gevoelens…. En als je je leven zo hebt ingericht dat het voor je werkt is het juist heerlijk om HSP te zijn. Dan kan je inspireren, stralen en motiveren en genieten.
Zo gevoelig zijn is wel zwaar
Nee hoor, het is helemaal niet zwaar en vooral niet zwaar als je goed weet hoe je met je hoogsensitiviteit weet om te gaan,
De weg ernaar toe en balans vinden in je leven kan wel pittig zijn. Tegelijkertijd is ‘zwaar’ een te beladen woord.
Je kan alles voelen
Iemand met HSP kan veel voelen en veel invoelen. Dat betekend nog niet dat je in staat bent alles te voelen. Er zijn momenten dat je denkt dat je het bij het juiste eind hebt, dat je denkt dat wat je voelt klopt. Na verificatie blijkt wat je dacht en voelde niet gelijk te lopen met de werkelijkheid.
Ook kan het zijn dat je zo overprikkeld bent door alles wat je voelt; je bent lamgeslagen en op. Op zo’n moment voel je alleen nog maar vermoeidheid.
Je bent niet sociaal
Dat is een bekende misvatting die ik vaak terug hoor van HSP. Het is niet zozeer het niet sociaal zijn, het is eerder het niet aankunnen van teveel sociale interactie, het overprikkeld raken van plekken met veel mensen. Een HSP is juist heel sociaal doordat het vermogen tot empathie zo groot is. Alleen houdt de HSP-er het graag klein – het liefst 1 op 1.
Alle HSP zijn introvert
Een deel van de HSP zijn in zichzelf gekeerd en leven een leven waarbij je je kop niet boven het maaiveld uitsteekt. Een ander deel van de HSP is juist extravert en maakt van hun hart geen moordkuil, deze mensen zijn zeer expressief zowel verbaal als in acties.
Het lijkt alsof je niks voelt
Er zijn momenten dat het niet lukt je af te sluiten en je teveel voelt. Een automatische reactie hierop kan zijn een verharding in je interactie met de wereld om je heen. Deze manier van omgang kan lijken op – niks voelen. Het tegendeel is echter waar.
Je afzonderen van de wereld, afwezig zijn, je lichaam niet voelen door een teveel aan stimuli maakt dat het lijkt alsof je niks voelt. Het is echter de overprikkeling die maakt dat je je zo kan gaan gedragen.
Als een ander zoiets tegen je zegt kan je jezelf afvragen of je genoeg je eigen grenzen aangeeft, genoeg tijd neemt voor jezelf, je leven zo inricht dat het prettig wordt voor jezelf.
Je bent een huilebalk
- Als HSP-er kan je overmand worden door emoties door alles wat een grote esthetische waarde heeft. Dit gevoel overmand je en dan komen de tranen.
- Vaak is het zo dat HSP kinderen meer huilen als normaal, kinderen zijn nog niet in staat om te relativeren en voelen zich sneller onbeschermd door de hardheid en oppervlakkigheid die ze ervaren in hun directe omgeving. Hun gevoel voor rechtvaardigheid, puurheid en echtheid is zo enorm groot ten opzichte van wat ze om zich heen zien voltrekken, dit maakt ze vaak doelwit voor pesterijen – zich onbegrepen voelen. Door de discrepantie tussen de beleving en de omstandigheden en reacties van buitenaf kunnen HSP-ers intens verdrietig worden.
- Emoties worden zeer intens ervaren, het is een combinatie van intens voelen – intense beelden – intens denken – dit maakt dat je gemakkelijker huilt.
Is het per definitie slecht dat je meer huilt? Nee hoor, het is deels cultureel bepaald dat tranen een teken van zwakte zijn.
HSP-ers zijn zwak
Omdat je een enorme mate van zelfreflectie hebt en dat deelt met je omgeving, komen ook delen van jezelf bloot te liggen die minder ontwikkeld zijn. Dit kenbaar durven maken en delen is juist zeer sterk en krachtig, echter wordt het door de omgeving wel eens uitgelegd als zwakte.
Je begeeft je niet graag in grote groepen. Boodschappen doen – verjaardagen – familie dingen doen – is vaak al te veel. Dit wordt wel eens uitgelegd als ‘zwak’. Het is niet waar, een HSP beleefd zijn omgeving anders en intenser en gaat er anders mee om.
“Je moet toch echt harder worden.”
Eén van de meest gebruikte termen door de omgeving van een HSP-er. Vooral kinderen krijgen dit vaak te horen. Het is echter een totale misvatting dat je harder moet worden. Het zegt meer over degene die dat zegt: deze persoon mist inlevingsvermogen.
Het is niet een harder worden. Harder worden suggereert dat je koud en zonder enige vorm van empathie moet omgaan met jezelf en je omgeving. Iets waar een HSP niet voor staat en totaal tegen zijn of haar essentie in gaat.
Gerelateerd